EVDE EKŞİ MAYA NASIL YAPILIR?

  • Post category:Genel
  • Post comments:0 Yorum



3

 




Fırın ekmekleri belli standartlara ve seri üretim esaslarına göre yapılır ve besin değeri oldukça düşüktür. Ayrıca ticari olarak satılan ekmek ve hamur işlerinin içinde sağlığa zararlı çok katkı maddeleri kullanılır. Oysa ev ekmeği sade ve doğal malzemelerle, ev mutfağının en sıcak köşesinde, büyük bir özenle yapılır. Üstelik evde yapılan ekmek çok besleyici ve sağlıklı…

EKMEK DEMEK ÖNCE MAYA DEMEKTİR

Fırıncı mayası olarak da bilinen endüstriyel kuru veya yaş mayaların insan sağlığı üzerindeki çok miktarda etkisi olduğundan uzak duruması gerekiyor. Üstelik bu mayasalar genetik teknolojisi kullanılarak yapıldığında en tartışmalı işlemlerde de biri. Buna mukabil evde eşki maya üretmek mümkün.

İşte “Ekmek yapımı kolaydır, zevklidir. Herkes becerebilir” diyen Tuba Gölcüklü’nün ekşi maya tarifi:

 

EKŞİ MAYA NASIL YAPILIR?

 

Önemli not: Maya
yapım aşamasında kavanoz ve tahta kaşığın çok temiz olması lazım. Aksi takdirde mayanızda istenmeyen bakteriler oluşup çoğalacaktır. Metal kaşık mayadaki asit ile reaksiyona gireceğinden kullanmamak gerekiyor.

 

Malzemeler:
– 3-4 bardak organik tam buğday unu,
– 1 litre şişe suyu,
– 7-8 adet yıkanmış kuru üzüm.

Hazırlanışı:
– Temiz cam kavanozun içini kaynar suyla bolca çalkalayıp yıkayın.
– Yarım bardak un ve yarım bardak şişe suyunu kavanoza koyup tahta bir kaşıkla iyice karıştırın.
– Fermantasyonu hızlandırması için kuru üzümleri ilave edin.
– Kavanozun ağzını kapatıp mutfağınızın ılık bir köşesinde beklemeye bırakın. (23-28 derece mayanın daha çabuk oluşmasını sağlar. Organik un kullanmak ise ekşi mayanın başarı şansını artırır.)
– 12 saat sonra dörtte bir bardak un ile dörtte bir bardak su ilave ederek mayanızı tekrar karıştırın.
– Kavanozun ağzını kapatıp mutfağınızın ılık bir köşesinde tekrar beklemeye bırakın.
– 4 gün boyunca her 12 saatte bir aynı işlemi yapın.
– 5. gün kavanozdaki karışımın üstü; açık renkli süngerimsi bir görüntü kazanıyor. Maya kabarıp 1-2 parmak kalınlığında köpük oluşmuş, mayanızda biraya benzer ekşi bir koku varsa ‘işlem tamam’ demektir.
– Şartlara göre 3 – 6 gün arasında da kullanıma hazır olacaktır.
– Artık ekşi mayanın içinden üzümler çıkarılıp atılır, maya daha sonra kullanılmak üzere ağzı kapatılarak buzdolabında saklanır.

Koruma:
Ekşi maya buzdolabında durduğu müddetçe haftada en az bir kere beslemeniz gerekir. Mayanız bir haftanın sonunda buzdolabından çıktığında yüzeyde su birikmiş olabilir. Bu durumda mayayı 1-2 kere karıştırıp yarım bardak un ile yarım bardak şişe suyu ilave ederek besleyin. Mayanın üstü köpüklenir, korkmayın, kapağı kapatıp tekrar buzdolabına koyun.

 

EVDE HERKES EKMEK YAPABİLİR

 

“Ekmek yapımı kolaydır, zevklidir. Herkes becerebilir” diyen Tuba Gölcüklü’nün Ekmek için evdeki malzemelerin yeterli olduğunu belirtip ekliyor; “Bilinenin aksine, ekmek yapma makinesi de çok elzem değil. Hatta elde yoğurarak daha nefis ekmekler yapabilirsiniz.”

Malzemeler: Un, su, tuz ve maya

Yapılışı: Un, tuz, mayayı geniş bir kapta karıştırın. Oda sıcaklığındaki suyu ilave ederek hamurunuzu 5-6 dakika yoğurun, beze hâline getirin, ağzı kapalı bir kaba alıp 1-2 saat mayalanması için bekletin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 20-25 dakika pişirin. Pişince soğutmaya bırakın. KAYNAK:http:gidahareketi.org

Spread the love


Bir yanıt yazın