Uyuz Belirtileri Ve Yayılmasını Durduran 5 Yol




Uyuz Belirtileri Ve Yayılmasını Durduran 5 Yol

Uyuz hastalığı son zamanda olmadığı kadar sık görülüyor.Bu durumun ilaç bulma sorununa sebep olması vatandaşları, endişelendirirken ,uzmanlar sık sık uyarılar yapıyor.




Peki Uyuz hastalığının yayılmaması için ne yapmalı?Uzman Doktor Melahat Yeni cevapladı.Gece kaşıntısı ile kendini gösteren uyuz hastalığı çok kısa sürede kişiden kişiye bulaşarak,yaşam konforumuzu olumsuz etkiliyor.

Okul ve kreş gibi çocukların toplu bulunduğu yerlerde çok hızlı yayılan uyuz hastalığının, tedavisi için uygun ilacın uygun miktarda kullanılması, gerekiyor dedi.Ayrıca ekledi.,

Gözle görülmeyen ve mikroskop altında belirlenebilen ‘Sarcoptes scabei’ adı verilen böceğin neden olduğu uyuz hastalığı, tüm derriye yayılarak ortaya çıkar.Uyuzun kuluçka dönemi ise 2-3 haftadır.Deride tüneller açarak ilerleyen uyuz böceği , yakın ve doğrudan temasla insanlara bulaşır.

Genelde 15-20 dakikalık bir sürede bulaşan hastalığın, neden olduğu böcek,ortak kullanılan giysi ve eşyaları kendine yer edinmektedir.

Hastalık bulaşan kişide belirtilerin ortaya çıkması 2-4 hafta sürer. Ancak daha önce uyuz görülenlerde belirtiler hastalık 2. kez bulaştığı için genellikle 1-4 gün içinde ortaya çıkar.

En önemlisi belirtisi ise gece ortaya çıkan kaşıntıdır.Çocuklarda kaşıntı el parmaklarının araları,bileğin iç yüzü, kalça ve göğüs arası ile koltuk altı ve dirseklerde başlar ve zamanla tüm vücuda yayılır.

Uyuz böceğinin kanallar açarak ilerlediği gibi gri renk çizgiler 1-10 milimetre uzunluğuna ulaşır.Geceleri artan kaşınma ve deride döküntü nedeni ile zamanla içi sıvı dolu kesecikler oluşur.

Uyuz‘un yayılmaması için ne yapmalı?

Uyuz Belirtileri Ve Yayılmasını Durduran 5 Yol

1-Uyuz hastası olanlarla yakın temasta bulunmamalı ve eşyaları kullanılmamalıdır.

2-Uygun ilaç kullanılmadan uyuzun neden olduğu böcek yok olmamaktadır.Tedavi için doktorun verdiği ilaç düzenli ve aynı dozda kulanılmalıdır.

3-Evde uyuz hastasının kullandığı çarşaflar,giysiler,havlular 60 derecede yıkanmalı ve sık sık silkelenmelidir.

4-Halı ve zeminler hepa filtreli süpürge ile süpürülmelidir.

5-Özellikle çocuklar ellerini sık aralıklarla yıkamalılar.

Kaynak..

Sözcü.com.tr.

Spread the love


Bir yanıt yazın