SOYAĞACI SORGULAMASI NASIL YAPILIR




Soyağacı sorgulaması nasıl yapılır
Soyağacı sorgulaması nasıl yapılır

TC.Kimlik ve E-Devlet şifresi ile soyağcınızı sorgulayabilir ve öğrenebilirsiniz.E-Devlet sistemine”Alt-üst soy bilgisi sorgulama uygulaması”hizmete girdi.




Peki E-Devlet soyağacı sorgulama nasıl yapılacak?E-Devlet alt yapısını kullanarak hizmet sunan yüzlerce kuruma ait binlerce hizmetten sizde güvenle faydalanabilirsiniz.Bu sayede zaman ve paranızdan tasarruf sağlayabilirsiniz.Bu sayfa üzerindeki seçenekleri kullanarak ulaşmak istediğiniz bilgi,belge ve başvuru formuna hızla ulaşabilirsiniz.

Soyağacı sorgulaması nasıl yapılır

Artık her vatandaş soyağacını öğrenebilecek.

Soyağacı sorgulamanın kısa yolu

E-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra tek yapmanız gereken nüfus bilgilerinizi güncelleyerek ilgili sekmeye ulaşmak.Bu sekmeye ulaştığınızda öncelikli olarak kendi nüfus bilgilerinizi görüyorsunuz.Burada ilgili bilgileri kontrol ettikten sonra sağ üst köşeden”Belge oluştur”U tıklıyorsunuz.Kısa yoldan sorgulamaya ulaşmak için arama kısmını da kullanabilirsiniz.

Soyağacı sorgulama

Henüz yeni bir sistem olmasından dolayı ve şu an birçok kişi aynı hizmetten yararlanmak istediği için, belge oluştururken hata almanız veya biraz beklemeniz muhtemel. Bu ilgiden dolayı kilitlenen e-Devlet sistemi, “Şu anda kullandığınız hizmette yaşanan talep yoğunluğu nedeni ile işleminiz sıraya alınmıştır. İşlem sonucunuz birazdan otomatik olarak görünecektir” uyarısı vermeye başladı.

SOYAĞACI NEDİR?

Nüfus Hizmetlerinin yürütülmesi ile nüfus kayıtlarının tutulmasına ve nüfus kayıtlarına ilişkin bilgi ve belge verilmesine ilişkin hususlar 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu ve bu Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik ile düzenlenmiştir.
5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 44’üncü maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi “Nüfus kayıt örneklerini; kaydın sahipleri veya bunların eşleri ile veli, vasi, alt ve üst soyları ya da bu kişilere ait vekillik belgesini ibraz edenler, nüfus müdürlüklerinden doğrudan almaya yetkilidirler.” hükmündedir.

5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununda soyağacı veya soy kütüğü ya da şecere verilmesine yönelik bir düzenleme bulunmadığından, bu yöndeki talepler yukarıda belirtilen mevzuat hükmü doğrultusunda ilgililerin alt ve üst soylarına ait düzenlenen nüfus kayıt örnekleri ile sağlanmaktadır.

Bu nedenle, kişiler ancak alt ve üst soylarını kapsayan nüfus kayıt örneklerini bulundukları yer nüfus müdürlüğünden almaları mümkündür. Bunun dışındaki talepler 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 44’üncü maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi ve 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanununun 7, 9 ve 21’inci maddeleri ve 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanununun 4, 5, 6 ve 8’inci maddeleri uyarınca, ilgililerin soyağacı ya da soy kütüğü olarak tanımlanan taleplerin yerine getirilmesi mümkün değildir.

Kaynak:sozcu.com.tr

Spread the love


Bir yanıt yazın