Dukan Diyeti Aşama ve Kuralları

  • Post category:diyetler
  • Post comments:0 Yorum



Zemanta Related Posts Thumbnail

Fransa kökenli diyet ismini diğer diyetlerde olduğu gibi geliştiricisi olan Dr. Pierre Dukan tarafından almıştır. Dukan diyeti de Atkins diyeti gibi protein yüklü beslenmeye dayalı bir diyet türüdür. Bu nedenle hızlı kilo kaybetmek mümkündür. Kolesterol, diyabet gibi bir risk taşıyorsanız yan etkiler gösterebiliyor. Bu nedenle kolesterol ve diyabet gibi hastalığı bulunanlar veya risk taşıyanlara bu diyeti önerilmemektedir. Belirli aşamalardan oluşan bir diyet türüdür. Kendi içerisinde belirli aşamalara ayrılan bu diyette gün sınırı bulunmamaktadır. Ancak diyete başladığınız günden itibaren ne kadar çok süre geçmişse etkisini ve yan etkilerini görme olasılığınız o kadar artmaktadır. Bu nedenle Dukan diyeti yapanlar öncelikle kendilerini sürekli olarak kontrol etmeli ve diyeti doktor kontrolünde bir sonraki aşamaya geçecek şekilde uygulamalıdır.




 

Dukan diyetinin avantajları:

 

  • Protein bazında kalori sınırlaması yoktur.
  • 3 tavuk-4 köfte şeklinde bir sınır yok, ucu açık bırakılmış şekilde sizlere sunulan diyet yönteminde ne kadar tavuk ne kadar köfte yiyeceğinizi siz belirliyorsunuz.
  • Metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlar, bu sayede daha hızlı kilo kaybedersiniz.
  • Çok hızlı şekilde kilo vermeniz mümkündür.

 

Dukan diyetinin dezavantajları:

 

  • Dukan diyetinde yazan aşamalara harfiyen uymanız gerekmektedir.
  • Protein konusunda sınırlama getirilmediği için aşırı proteine duyarlılığı olan kişilerde yan etki gösterebilir.
  • Bu diyette verdiğiniz kiloları diyet dışarısına çıkarak hızlı bir şekilde alırsınız.

 

Dukan Diyetinin Aşamaları

 

Fransa’da meydana çıkmış ve bir anda tüm dünyada hızlı yayılmayı başarmış etkili bir diyet olan Dukan diyeti belirli aşamalardan oluşmaktadır.

 

Dukan diyeti 4 ana aşamadan oluşmaktadır.

 

Dukan diyetinin 4 aşaması

 

1.Aşama:  Dukan diyetine başladığınız andan itibaren sadece ve sadece protein içeren malzemeler tüketiyorsunuz. Proteinin en çok bulunduğu besinler arasında ise Et, balık ve yağı olmayan süt ve süt ürünleri yer alıyor. Bu aşama 10 gün sürüyor. Yani 10 gün boyunca sadece protein tüketmeye çok dikkat ediyorsunuz.

 

2.Aşama:  2 kısımdan oluşan bu aşamada günleri şu şekilde sıralamanız gerekmektedir:

 

  • Protein ile birlikte sebze günleri
  • Sadece protein günleri

 

(Protein ve sebze günlerinde sınırsız bir şekilde sebze tüketebilirsiniz)

 

3.Aşama:  2. Aşamanın sona ermesiyle başlayan bu aşama aslında sizi yiyecek konusunda biraz daha rahat bırakan aşamadır. 3. Aşamada her gününüzü protein ve sebze günleri olarak düşünebilirsiniz. Bunun yanı sıra 3.aşamaya geldiyseniz artık kutlama öğünleri denilen sınırsız yiyecek yemenin keyfini yaşayabilirsiniz. Kutlama öğününü yalnızca hafta iki kez olmak üzere kullanmanız tavsiye edilmektedir. Haftanın iki günü karbonhidrat içeren doyurucu yiyecekler yiyebilirsiniz. (Makarna-Pilav- Hamur işi)

 

4.  Aşama:  Özgürlük aşaması olarakta adlandırılır. Çünkü artık canınızın her istediğini yiyebilirsiniz. Ancak özgürlüğün de bir sınırı vardır. Bu nedenle de her Perşembe gününü ilk aşamada olduğu gibi protein günü olarak geçirmelisiniz. Haftanın altı günü istediğiniz gibi yiyip içebilirsiniz ancak unutmamanız gereken Perşembe günlerini sadece ve sadece protein günü olarak geçirmenizdir.

 

4 Aşama ile birlikte dukan diyetini tamamlamış olursunuz ancak; Protein aşamalarında 9 farklı kuralı katiyen uymanız gerekmektedir.

 

1.Kural: İlk olarak et yemeniz serbesttir, ancak aşırı yağlı etleri yememeniz gerekmektedir. Bu nedenle kuzu eti yemeniz tavsiye edilmez. Bunun yerine dana eti, sığır eti, hindi eti ve tavşan eti tüketebilirsiniz. Etleri pişirirken yağsız olmasına mümkünse fırında veya ocakta haşlanmış veya pişmiş olarak kremasız, sossuz ve yağsız olarak tüketmeye özen göstermelisiniz.

 

2.Kural: Tavuk eti ve hindi eti gibi kanatlı eti tüketebilirsiniz. Ancak kanatlı hayvan eti tüketirken deriyi yememeye dikkat etmelisiniz. Bunun yanı sıra genellikle tavuk ve hindi gibi hayvanların kanat kısımları aşırı yağlı olmaktadır. Kanat kısımlarına dokunmamak şartı ile her yerini yiyebilirsiniz.

 

3.Kural:  Çok az yağlı olmak şartı ile Jambon tüketebilirsiniz. Şarküterilerden aldığınız tütsülenmiş jambona ise kesinlikle ve kesinlikle dokunmayın.

 

4.Kural: Sığır eti, inek eti, dana eti, tavuk eti, tavuk ciğeri ve hindi ciğeri tüketebilirsiniz.

 

5.Kural: Sınırsız şekilde balık tüketebilirsiniz ancak yağda pişirilmemesine ve krema sosu olmamasına dikkat etmelisiniz. Balık tüketiminde konserve ve haşlanmış balık tercih edebilirsiniz. Bu tür balıklar hem daha vitaminli hem de daha sağlıklı olmaktadır.

 

6.Kural: Denizde bulunan tüm hayvanları tüketebilirsiniz. Genellikle balıkçılarda satılan deniz mahsulleri dukan diyeti içerisinde yasaklılar listesinde değildir.

 

7.Kural: Günde 2-3 yumurta (haşlanmış olarak) yiyebilirsiniz, ancak yumurtanın beyazı kesinlikle yasak.Haşladıktan sonra sarı kısmını ayırarak beyaz olan dış kısmını tüketebilirsiniz.

 

8.Kural: Yağsız olmak üzere süt ve süt ürünlerinin tamamını tüketebilirsiniz, tek dikkat etmeniz gereken meyveli yoğurtlarda aşırıya kaçmamak olacaktır.

 

9. Kural:  Baharatları istediğiniz şekilde tüketebilirsiniz. Ancak tuz tüketiminde dikkat etmenizde fayda var. Limon suyu ve sirkeyi içmemek şartıyla salatalarda ve yemeklerde rahatça kullanabilirsiniz. Sakız çiğneyebilirsiniz ama sadece şekersiz ve tatlandırıcısız sakızlar!

 

Ek kurallar: Günde en az 1.5 litre su içmeli ve 1.5 çorba kaşığı yulaf tüketmelisiniz, bununla birlikte hızlı bir şekilde yürüyüş yapmaya dikkat etmelisiniz. Yağdan ve yağlı maddelerden sakınmalısınız. Haftanın bir yerine iki gününün sadece ve sadece protein günü olarak belirleyebilirsiniz. Karbonhidrat içermeyen sebzeleri dilediğinizce tüketebilirsiniz. ( salatalık-mantar-enginar- vs) Karbonhidrat içeren sebzeleri az şekilde tüketmeye dikkat ettiğiniz sürece sorun teşkil etmeyecektir.

 

Sıradan sebze ve protein günü öğün listesi örneği

 

  • Kahvaltı:  Çay ya da kahve aşırı tatlandırıcı kullanmamak şartı ile yağsız peynir, hindi eti ve haşlanmış yumurta sarısı
  • Ara öğün: Biraz yoğurt ya da yağsız peynir
  • Öğle yemeği: Mantar, ton balığı(yağı süzüldükten sonra) kremalı kahve
  • Ara öğün: bir dilim jambon ya da somon balığının yanında yulaf kepeği ile yapılmış pankek
  • Akşam: Kabak çorbası, sığır eti(yağsız haşlama ve pişirme)  yağsız süt ve yumurtanın sarısı ile yapılmış muhallebi.

 

Spread the love


Bir yanıt yazın