YÜZDEKİ ÇİLLER HANGİ HASTALIĞIN HABERCİSİ

  • Post category:sağlık
  • Post comments:0 Yorum



16522_1434273143549968_8520809780953336239_n2-300x241

Çilleri fazla olan kişilerde deri kanseri riski olduğu saptandı.




Güneşin farklı dalga boylarına maruz kalınması sonucu ortaya çıkan kahverengi renk değişikliklerini, güneş lekesi olarak adlandırdıklarını belirten Uzman Dr. Melda Demirtaşoğlu, güneşin ultraviyole A ve B ışınlarına maruz kalındığını söyledi.

Cilt lekelerine en çok A dalga boyu yol açıyor”

Güneş lekelerinin ışınlara maruziyet sıklığına, süresine ve yoğunluğuna bağlı olarak cildimizin farklı bölgelerinde renk koyulaşması şeklinde ortaya çıktığını anlatan Dr. Demirtaşoğlu, “Lekelere en fazla cildin görünür yerlerinde el sırtlarında, sırt ve dekolte bölgelerinde rastlıyoruz. Güneşin ultraviyole A dalga boyu, daha uzun bir dalga boyudur ve derinin daha derin tabakasına geçiş sağlar. Uzun süreli maruziyet özellikle deri kanseri riskini artırıyor. Güneşin ultraviyole B dalga boyu ise ciltte kızarma, yanmalara sebep oluyor. Cilt lekelerine en çok A dalga boyu yol açıyor” dedi.

Açık tenli kişiler daha fazla risk taşıyor

Herkesin güneşle karşılaştığını ve önlem alması gerektiğini vurgulayan Demirtaşoğlu, açık tenli kişilerde cilt kanseri riskinin daha yüksek olduğunu söyledi. Güneş ışınlarını küçük yaşlardan itibaren aldığımızı ifade eden Demirtaşoğlu, “Güneşten ne kadar erken korunmaya başlarsak ileriki yaşlarda hem cilt lekelerinin oluşumunu azaltmış oluyoruz hem de cilt kanserlerinin ortaya çıkmasını bir miktar önlemiş oluyoruz” dedi.

Özellikle güneşten korunun

“Güneşten korunmak en iyi güneş koruyucu kremler sayesinde oluyor. Ultroviyole A ve B dalga boylarına karşı etkili güneş koruyucular mevcut. Özellikle yaz aylarında saat 11.00 – 15.00 arasında güneş ışınları direkt gelir. Bu saatlerde direkt maruz kalmamaya dikkat etmeliyiz. Güneş koruyucular, uygun şapkalar ile güneşten korunabilir. Güneşe çıkmadan 15-20 dakika önce güneş koruyucular sürülmeli. İçeriğinde 30-50 faktör olan koruyucular güneşten korunmak için yeterli olacaktır. Bir kez uygulandığında tüm gün korumaz. Üç dört saatte bir koruyucunun yenilenmesi gerekiyor. Duş alınması, denize girilmesi, havluyla silinme sonrasında da koruyucular yenilenmelidir. Güneş lekelerinin bir kısmı kişide kozmetik olarak rahatsızlığı yol açabiliyor. Özellikle kadınlarda yüzde, yanaklarda ,burunda, alında kahverengi lekeler şeklindeki güneş lekeleri kozmetik rahatsızlık dışında başka bir sıkıntıya sebep olmuyor.”

Spread the love


Bir yanıt yazın