Safranla gelen güzellik




971462_10200709403029770_1392168713_n

 




Bilimin bu denli ilerlemediği yıllarda kadınlar sağlık ve güzellikleri için doğal malzemeleri kullanıyordu. Şimdi size bu malzemeleri tanıtıp, onları kullanarak uygulayacağınız güzellik tarifleri vereceğim.

Safran, eski çağlardan bugünlere kadar yerini koruyan ve altın değerinde satılan bir baharat. Neden? Çünkü dünyada sadece bir yılda 300 ton safran çıkıyor. Ve bir kilo safran için 170 bin çiçeğin toplanması şart. Ve bu çok zahmetli bir iş. Yılda sadece 10 gün açan çiçekler, elle güneşin altında toplanıyor ve ayıklanıyor. Hafif kavrulup, yoğun bir işlemden sonra satışa sunuluyor… Türkiye’de ise safran sadece Safranbolu’da, Davut Obası’nda 8-10 kilo çıkıyor.

Sıcak zamanlarda kurtarıcı

Gelelim Safranın faydalarına… Kalbin dostu olan safranda, glükozit bileşimi bulunmakta. Bu bileşim, farmakolojide kalp yetmezliği tedavisinde kullanılan ilaç grubu için çok önemli. Arap ülkelerinde aşırı sıcak havalarda insanlar sağlıklarını korumak için her gün safran çayı, safran pilavı ve safran şerbeti tüketiyor. Safranın ayrıca yağ yakıcı özelliği de vardır. Cildi güzelleştirir, zayıflamaya yardımcı olur, özellikle de selülit ve vücutta oluşan sarkmalar için çok faydalıdır.

Saçlar için yatırımınızı yazdan yapın

Yazın saçlarımıza çok önem vermemiz gerekiyor. Kışın havalar soğuk olduğundan fazla saç bakımı yapamıyoruz, çünkü üşütebiliriz. Ama yazın saçlarımızı çok sık yıkarız. Hatta saç maskelerini yazdan yaparsak, kışa değerli bir yatırım yapmış oluruz. Bu hazinenin güzel parlaması, çabuk uzaması ve dolgun olması için kına tedavileri çok önemli.

Bu noktada kına hakkında efsaneleşmiş bir hikâye geliyor aklıma. 18’inci yüzyılda Kafkasya’da, kolera, tifo ve sıtma hastalığının çok yaygınlaştığı bir dönemde, tıp doktoru Sona’nın hikâyesi bu. Sona, aynı zamanda Rusya ve Azerbaycan tarafından üstün devlet başarı madalyası verilmiş bir doktor.

O dönemde Sona, laboratuarda sıtmaya çare ararken, bütün köyün sıtma hastalığına yakalanmasına rağmen bir kız çocuğunun sıtma olmadığını görür. Bu durum dikkatini çeker çünkü kız çocuğunun tüm ailesi sıtma hastasıdır. Sona, kız çocuğunu incelerken iki elinde de kına olduğunu fark eder. Kız çocuğu, ellerinde yara olduğu için kına sürdüğünü söyler. Sona doğrudan laboratuara gider. Mikroskobun başına geçer ve sıtma mikrobuyla kınayı karşılaştırınca, kınanın sıtmayı hemen öldürdüğünü görür. Ve derhal ilaç hazırlar. Tüm köye dağıtır ve köyde sıtma salgını ortadan kalkar. İşte doğanın mucizesi.

Safran çayı:

Bir çay kaşığı ucunda safranı, üç bardak kaynar suya koyun, beş tane kakule ilave edin ve biraz da fesleğen. Hepsi demlendikten sonra çay bardağında badem içi ile servis edin.

Safran şerbeti:

Bir litre sıcak suya, bir çay kaşığı safran ilave edin, iki tane incir kurusu ve reyhan koyun. İki saat bekletin. İçine buz koyarak servis edin.

Osmanlı döneminde tonlarca gül suyu kullanılırdı

OSMANLI döneminde güzellik için çiçekler yoğun olarak kullanılırdı. Kadınlar saçları için papatya, menekşe, ısırgan yaprağı, ebegümeci ve kili çok fazla kullanırdı. Parlak görünmesi için saçlar hatmi çiçeğiyle durulanırdı. Güzellik için bir diğer önemli konu tabii ki kokulardı. Osmalı’da 16’ncı yüzyılda, Kanuni Sultan Süleyman tarafından Hollanda kralına gönderilen laleler, önce Hollandalıları, kısa zamanda da tüm Avrupalıları hayranlık içinde bırakmıştı. Ayrıca o zamanlar tonlarca gül suyu kullanılırdı. Güllerden hazırlanan cilt güzelliği için önemli tarifler sayesinde cilt temizlenirdi, nemli olurdu, kırışıklıklar azalır, ciltteki hastalıklar ve yaralar iyileştirilirdi. Sabahlara kadar kaynatılan kazanlarla mis kokulu parfümler elde edilirdi.

Kınayla doğal saç boyası

KINA tozu genellikle ceviz, sumak, incir yaprağıyla karıştırılarak saçlarda uzun süre bekletilir. Saçlarınız koyu kestane, kahve, bakır renklere yakınsa size özel doğal saç boyası tarifi: İki kök zencefil rendeleyin ve tülbentten süzün, iki yemek kaşığı kına koyun. Bir limonun suyu, bir tatlı kaşığı tarçın tozu ve pancar suyunu ilave edin. Krema haline geldikten sonra hafif ısıtın ve saçınıza sürüp 50 dakika bekletin. Bu boyayı 10 günde bir uygulayın.

Güllü krem ve vücut yağı
» Balmumuyla karıştırın:
DÖRT tane mis kokulu pembe veya beyaz gül yaprağını havanda ezin ve 50 gram tereyağıyla karıştırın. İçine 10 gram balmumu ilave edin. Bu karışımı benmari usulü bir saat ocakta az ateşte kaynatın. Kaplara koyup dolapta muhafaza edin. Akşamları, el, ayak, ve vücudunuza sürebilirsiniz.

» Güneşten korunmak için vücut yağı:
ÜÇ bardak gül yaprağının üstüne yarım çay bardağı pamuk yağı, bir yemek kaşığı kaysı yağı, bir çay kaşığı kakao yağı ilave edin. Güneşte yedi gün bekletin. İstediğiniz esansı katabilirsiniz. Daha sonra bu karışımı süzün, güzel kaplara koyup ve kendinizi şımartın.

Spread the love


Bir yanıt yazın