Çabuk Yoruluyorum Diyenler




Çabuk Yoruluyorum Diyenler
Çabuk Yoruluyorum Diyenler

Günümüzde artan kalp rahatsızlıkları birçok nedene dayanıyor.

Özel Medline Aydın Hastanesi’nde görevli Dr.Fatih Çam, çok çabuk yorulmanın kalp yetmezliğinin işareti olabileceğini, bu durumun oldukça ciddi bir rahatsızlık olduğunu söyledi.




İnsan vücudu için gerekli oksijen ve besini taşıyan hayati sıvı kanın, kalp sayesinde vücuda dağılıp dokulara ulaştığını kaydeden Dr.Çam, şöyle konuştu: “Bazı durumlarda kalbin çalışması azalır ve yeterli miktarda kanı dokulara ulaştıramaz. Bu durum kalp yetmezliğidir.

Çabuk Yoruluyorum Diyenler

Kalp yetmezliğine; kalp damarlarının kısmen ya da tamamen tıkanması, kalp kaslarının hasar görmesi, doğumsal kalp hastalıkları neden olabilir. Ayrıca, böbrek hastalıkları, diyabet, yüksek tansiyon da kalp yetmezliğine neden olabilir.”

Kalp yetmezliğinin belirtilerini de sıralayan Dr.Fatih Çam, şunları söyledi: “Kesik kesik nefes almak, nefes darlığı hissetmek, halsizlik, yorgunluk, çabuk yorulma, ayak bileklerinin şişmesi, göğüste ağrı, kalbin ritminin bozulması ve hızlı kalp atışı, basit hastalıklara (nezle, soğuk algınlığı gibi) direnç gösterememek, iştah azalması nedeni ile kilo kaybı, sık sık idrara çıkmak kalp yetmezliğinin başlıca belirtilerindedir.”

Dr.Fatih Çam, kalp yetersizliği şikayetlerini azaltmak için şu tavsiyelerde bulundu: “Sofradan tuzu kaldırmalı, kızartılan ve katı yağ ile pişirilen yiyeceklerden mümkün olduğunca uzak durulmalı, sigara ve alkol alınmamalı, tüketilen gıdalara dikkat edilmeli; sebze ve meyve ağırlıklı beslenme tarzı tercih edilmeli, haftada 2-3 kez balık tüketilmeli; kırmızı et tercih edilmemeli, fazla kilo verilmeli, düzenli spor yapılmalı, ancak aşırı hareketlerden kaçınılmalı, fazla yorulmamaya ve yeterli dinlenmeye özen gösterilmeli ve stresten uzak durulmalıdır.

Kalp yetmezliği hastalığının tanısı, kardiyolojik muayene, EKG ve ekokardiyografi tetkikleriyle kolaylıkla konulabilir. İlerleyen tıp ve teknolojik gelişmeler sayesinde kalp yetersizliği farklı uygulamalarla tedavi edilebilir.

Tedavide amaç; hastalığın ilerlemesini durdurmak, şikâyetleri azaltarak hayat kalitesini artırmak ve mümkünse hastalığı tamamen iyileştirmektir. Hastalığın tedavisinde öncelikle hastanın yaşam koşullarını değiştirmesi istenir.

Kalp yetersizliği görülen birçok kişide de sigara kullanımı, stresli hayat, hareketsiz yaşam ve kilo problemi gözlemlenir. Hastanın öncelikle yaşam koşulları değiştirilerek, tedaviden en iyi şekilde yararlanması ve tedaviden sonra da sağlığını koruması sağlanır. Tedavi genel olarak ilaç ve cerrahi yöntemlerle gerçekleştirilir

Spread the love


Bir yanıt yazın